Προσοχή…υπολογιστής!


 Τα τελευταία χρόνια οι υπολογιστές έχουν εισβάλλει στην ζωή μας προκειμένου να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. Παρόλα αυτά οι υπολογιστές κρύβουν κινδύνους όπου μπορούν να βλάψουν τον χρήστη και ειδικότερα στην εποχή αυτή όπου η ζωή μας  <<εξαρτάται>> από τον υπολογιστή. Πλέον οι ώρες που περνάμε μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μας  έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό με αποτέλεσμα να θέτουμε οι ίδιοι τον εαυτό μας σε κίνδυνο.

      Αρχικά η συνεχόμενη έκθεσή μας στο τεχνολογικό αυτό μέσο μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία. Για πολλά άτομα και κυρίως άτομα μικρότερης ηλικίας το πρόγραμμά και η καθημερινότητά τους βασίζονται στον υπολογιστή, με αποτέλεσμα να αφιερώνουν καθημερινά σε αυτόν πολλές ώρες φτάνοντας έτσι στο σημείο να επικεντρώνονται αποκλειστικά σε αυτόν αφήνοντας πίσω την κοινωνική και σχολική τους ζωή. Λόγω αυτού τα άτομα απομονώνονται από τον υπόλοιπο κόσμο και συνήθως καταλήγουν  να πάσχουν από κατάθλιψη.

      Εκτός όμως από την ψυχολογία μας επηρεάζεται και η σωματική μας υγεία. Η λανθασμένη χρήση του υπολογιστή μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στον χρήστη. Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύει κάποιος μπροστά από τον υπολογιστή τόσο αυξάνεται η συχνότηα των σωματικών συμπτωμάτων. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία. Η πολύωρη ακινησία, η κακή στάση του σώματος, η έντονη χρήση των χεριών μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά και επώδυνα προβλήματα.

      Μπορούμε να συμπεράνουμε λοιπόν πως και στα παιδιά και στους ενήλικες παρουσιάζονται ανάλογες επιπτώσεις (σωματικές και ψυχικές) που προκύπτουν από την πολύωρη χρήση της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Για αυτό όσο δύσκολη και αν είναι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε την χρονική αυτή περίοδο, θα πρέπει να καταλάβουμε και να συνειδητοποιήσουμε πόσο κακό μας κάνει ο υπολογιστής μας. Η χρήση του πρέπει να γίνεται με μέτρο και όταν τον χρειαζόμαστε πραγματικά!

                                                                                                      Σ.Δ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις